Radnótisok a Tűzoltó Múzeumban

Iskolánk három tanára és 30 diákja egy Törökországban megvalósuló Erasmus+ projektre készül. A projekt előkészítő fázisában vagyunk, így nagy örömmel fogadtuk Lepp-Gazdag József helytörténész meghívását a török-magyar kulturális évad idei első rendezvényére, melynek március 14-én a budapesti Tűzoltó Múzeum adott otthont. Burjánné Török Orsolya tanárnő 15, a jövőbeni török-magyar projektben résztvevő diákot kísért el a konferenciára. A helyszín nem véletlen: a konferencia gróf Széchenyi Ödön török díszpasa munkásságának állított emléket. A gróf nem más, mint Széchenyi István legkisebb fia, aki 1870-ben megalapította Magyarországon az első tűzoltó egyletet, majd a pesti önkéntes egylet után megszervezte a hivatásos tűzoltóságot. Az ő találmánya volt a gőzfecskendő, valamint több tűzoltószer feltalálása is a nevéhez fűződik.

A Nemzeti Színház sikeres oltásának híre Isztambulba is eljutott. A szultán meghívására Konstantinápolyba utazott, ahol török katonáknak adta át a tűzoltás tudományát. Ezt követően magyar mintára létrehozta és élete végéig működtette Törökország tűzoltó szervezetét. 46 évet élt Isztambulban. Közben többször hazalátogatott, végső nyughelye azonban az isztambuli keresztény temető lett. A „tűzpasaként” tisztelt gróf az első, aki anélkül, hogy keresztény hitét elhagyta volna, elnyerte a pasa címet. Széchenyi Ödön Magyarország fejlődéséhez is jelentősen hozzájárult: az ő nevéhez fűződik a budavári sikló, az Újpesti Hajógyár, a Grand Hotel Hungária, a Népszálló, és az ő ötlete nyomán valósult meg a budapesti fogaskerekű vasút is. Fiatalkorában sokat időzött alsógödi birtokán, a Duna-part ma is őrzi emlékét, a strandon mellszobra látható, az alsógödi csárda az ő nevét viseli.

A konferencia után lehetőségünk nyílt a Tűzoltó Múzeum megtekintésére is. Sok érdekes élménnyel gazdagodtunk, a látottakat-hallottakat a projekt készítése során feldolgozzuk.

Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium
2120 Dunakeszi, Bazsanth Vince utca 10.
OM azonosító: 032550
Telephely kód: 001
Tel.: 27-342-212
További elérhetőségeink

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer