Tanulói laptopok

Igénylés, általános információk

A tanulói laptopok igénylésével kapcsolatos általános tudnivalókról a KRÉTA Tudásbázis - KRÉTA TESZEK - Szülői felület oldalon talál információkat.

A laptopokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre (pl.: iskolaváltással kapcsolatos tudnivalók) szintén a Kréta Tudásbázisban találhat választ.

A hivatalos dokumentumok mindegyike elérhető ezen az oldalon.


Első bekapcsolás, telepítés Windows 11 esetén (Dell Latitude 3140, "harmadik kör")

A gépek gyárilag tartalmazzák a Windows 11 telepítőjét és az ehhez kapcsolódó (OEM) licenszt. Bekapcsoláskor a telepítő automatikusan elindul és végigvezet a telepítés lépésein.

A Windows 11 már telepítéskor igényel internetkapcsolatot. A létrejövő felhasználói fiókot ekkor összekapcsolja egy online Microsoft-fiókkal. Ha ilyennel a diák nem rendelkezik, a fiókot telepítéskor létre lehet kell hozni. (Lehetőség van offline telepítésre is, ennek módját a következő részben mutatjuk be.)

  • Az online fiók előnyei: elveszett eszköz megtalálása, titkosítás feloldása, szülői hozzáférés kezelése, nagyobb biztonság, beállítások átvitele másik gépre.
  • Az online bejelentkezés hátrányai: hosszadalmasabb telepítés, elfelejtett szülői jelszó.

Mivel a programban részt vevő diákok jellemzően 18 év alattiak, a telepítő felajánlja a diák telepítéskor beállított/létrehozott fiókjának szülői felügyelő fiókhoz való kapcsolását. Ehhez telepítéskor a szülői fiókot is meg kell adni, vagy ha nincs, a diák fiókjához hasonlóan létre lehet hozni. Ezért javasoljuk, hogy a telepítést diák és szülő együtt végezze!

A telepítés szokásos módját ez a dokumentum tartalmazza.


A BitLockerről

A BitLocker technológia titkosítja a gép háttértárán lévő adatokat.

  • A BitLocker előnye: a gépen lévő adatok csak a fiókba bejelentkezve olvashatóak, ezért a gép ellopása, a háttértár kiszerelése esetén nem használhatóak fel.
  • A BitLocker hátránya: ha elfelejtik a fiókba belépés jelszavát, a gépen tárolt adatok nem nyerhetők vissza.

A BitLocker használatáról, ki- és bekapcsolásáról, a visszafejtési kulcs biztonságos lementéséről és tárolásáról ebben a dokumentumban olvashatnak.


További alkalmazások telepítése, Office

A gépen telepítéskor létrehozott fiók rendszergazdai jogokkal bír, ezért lehetséges vele tetszőleges további alkalmazás telepítése. (Ez a szülői fiókkal korlátozható.)

Office 365 minden diáknak ingyenesen igényelhető. Ennek a módját ezen az oldalon mutatjuk be.


Windows 11 telepítése online fiók nélkül

Míg a Windows 10 telepítésekor a "nincs internetem" választásával a telepítő nem igényel online fiókot, ezt a lehetőséget a Windows 11 nem kínálja fel. Azonban ha lemondanak az online fiókkal járó nagyobb rugalmasságról és biztonságról, itt is megoldható az offline telepítés, a következőképpen.

A telepítőben jusson el az országválasztóig.

Itt nyomja meg a SHIFT + F10 billenytűket (az F10 eléréséhez valószínűleg az Fn billentyűt is le kell nyomni). Megjelenik a parancssor.

Ide gépelje be az OOBE\BYPASSNRO parancsot. A telepítő újraindul. Jusson el a következő képernyőig:

...ahol már választható a "Nincs internetem" opció. Ezután a telepítő felajánlja a "Korlátozott telepítés" lehetőséget:

...ezután a telepítés az offline fiók létrehozásával folytatódik.

Az online fiókhoz való kapcsolódás lehetőségét a további lépésekben is vissza kell utasítani.


Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium
2120 Dunakeszi, Bazsanth Vince utca 10.
OM azonosító: 032550
Telephely kód: 001
Tel.: 27-342-212
További elérhetőségeink

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer