Határtalanul! a Magas-Tátra legszebb tájain

Tanulmányi kirándulás a nemzeti összetartozás jegyében a Felvidéken, a Magas-Tátra legszebb tájain

buszA Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium 7. a osztálya a 2022-es Határtalanul! pályázat segítségével a 2022-23-as tanév végén hat napra elutazhatott a Felvidékre. Nagy várakozás és sok előkészítő munka előzte meg az utazást, és úgy gondolom, mindannyiunknak életre szóló emléket adott.

Tarjánné Sólyom Ildikó kolléganővel, Povázsay György tanár úrral és 37 kis hetedikessel indultunk június 8-án korán reggel, hogy kicsit megismerhessük a Felvidék csodálatos tájait. Ambrus Ferenc személyében nagyon tapasztalt és nagy történelmi tudású idegenvezetőt kaptunk, aki rengeteg új ismeretet tömött az okos kis fejekbe mind a magyar történelemről, mind a meglátogatott helyszínek gazdasági és néprajzi szerepéről és Trianon utáni sorsáról.

RozsnyóMár az első nap is eseményteli volt számunkra, hiszen sétáltunk és fagyiztunk Rozsnyó főterén, megismertük Andrássy Franciskát, aki nagyon sok jót tett a rozsnyói szegényekért, és ezért a hálás város szobrot emelt neki. Találkoztunk a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának tanáraival és tanulóival, és bepillantást nyerhettünk egy kicsit az iskola életébe.

jégbarlangTermészettudományokban jeleskedő osztály lévén természetes volt számunkra, hogy a környező vidéket minél jobban megismerjük, tehát nem hiányozhatott a természetjárás sem. Megnéztük a dobsinai jégbarlangot, melyhez fogható nálunk nincs. Sajnos, a globális felmelegedés már ott is érezteti hatását, de azért így is jelentős a jég vastagsága és a földalatti látványvilág. Körbesétáltuk a Csorba-tavat, és megtanultuk Szentiványi József nevét, aki a tó és környékének létrehozója, tulajdonosa volt. Ótátrafüredről felgyalogoltunk a Tar-pataki vízesésekhez, ahol a csodálatos látvány feledtette a kissé nehéz útvonalat és a térd- illetve bokafájdalmakat.

tutajokVöröskolostor mellett goral csónakosok által irányított tutajokra szálltunk, hogy leereszkedjünk a Dunajec-áttörésen keresztül, és megismerkedjünk az utazás során az itt, a szlovák-lengyel határon élő goral nép kultúrájával és a környék szikláihoz, barlangjaihoz kötődő hiedelmeivel.

A természeti szépségek mellett meglátogattunk a magyar történelemhez kötődő nevezetességeket több településen, és tanultunk sok érdekességet róluk.Például az Ólubló várában rejtegetett lengyel királyi ékszerekről és Benyovszky Móric világutazó nemesről, aki mellékesen Madagaszkár királya is lett. Ólublón sétáltunk a vár alatti skanzenben, majd a Nestville whiskeygyár csokoládémanufaktúrájában ismerkedtünk meg a csokikészítés fortélyaival, és természetesen nem maradhatott el a kóstoló sem.

Késmárkon az új evangélikus plébániatemplomban megkoszorúztuk Thököly Imre síremlékét, megnéztük a szintén evangélikus, 17. századvégi fatemplomot, mely arról is nevezetes, hogy egyetlen szög sincs benne. Sétáltunk a Thököly-vár udvarán, ahol még egy óriássakkjátszmát is lejátszottak fiaink.

Vöröskolostornál a „repülő szerzetes”, Cyprián tudomány iránti szeretetéről hallottunk, aki gyógyfüvekkel foglalkozott és saját repülő szerkezetet alkotott.

Lőcsén a gótikus városháza nagytermének ajtaján láthattuk a lőcsei fehér asszony, Korponayné Géczy Julianna labancokat hívó képét, és idegenvezetőnk elmesélte a történetét is. A városháza mellett a szégyenketrec emlékeztetett a régi büntetési formákra.

KassaKassán a Szent Erzsébet-székesegyház kriptájában megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc síremlékét. Megnéztük a rodostói házat is, amely annak a háznak a pontos mása, amelyben a fejedelem az utolsó éveit töltötte. A belső berendezést Rákóczi hamvaival együtt az 1900-as évek elején szállították Kassára.

Felvidéki kirándulásunkat Rozsnyón kezdtük és itt is végeztük, a Rozsnyótól pár kilométerre található Betléren, ahol az Andrássy család csodaszép kastélyát járhattuk be. Helyi idegenvezetőnktől rengeteg érdekességet hallottunk a családról, a kastélyban élők szokásairól és mindennapjairól.

túraÖsszességében 99 km-t gyalogoltunk a hat nap alatt, ami igen szép teljesítmény egy átlagos hetedikes számára. Dicséret illeti az egész osztályt, mivel nyafogás nélkül, nagyon fegyelmezetten, többnyire lelkesen és folyamatosan egymást és bennünket, felnőtteket is segítve végezték el a feladatokat, járták végig a nehezebb útvonalakat is. Le a kalappal előttük! Köszönöm Ildikó néninek és Gyuri bácsinak, hogy végig segítettek a gyerekeknek és nekem is.

Utazásunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! programjának támogatásával jöhetett létre.

A kirándulás Magyarország kormányának támogatásával valósult meg.

Druzsin Zsuzsanna
osztályfőnök


Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium
2120 Dunakeszi, Bazsanth Vince utca 10.
OM azonosító: 032550
Telephely kód: 001
Tel.: 27-342-212
További elérhetőségeink

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer